Patrunjel-la-ghiveci

Povestea a inceput cu un ghiveci cu patrunjel cret, pe care l-am gasit langa cantarul de la legume-fructe din Kaufland. Costa cativa lei si am socotit ca, de banii respectivi, si daca folosesc doar frunzele existente, tot ieftin este. Asa ca am luat ghiveciul acasa.

Erau vreo 15 plantute, cu radacina mai subtire decat o scobitoare. In prima faza, nici nu am putut sa le separ - am scos tot balotul de pamant si l-am impartit in doua - o jumatate pentru mine, o jumatate pentru mama lui Mihai.

Pe ale mele le-am separat, cu multa rabdare - aveam vreo 8 sau 10 plantute. Le-am plantat intr-o jardiniera plasata pe pervazul exterior al sufrageriei. Una din plantute a ajuns in ghiveciul lamaiului, pe acelasi pervaz.

Experiment in jardiniera
Urmarea: in cateva saptamani au crescut niste frunze-gigant, la capatul unor cozi lungi si viguroase, de ziceai ca sunt pui de telina, nu de patrunjel. Si foarte parfumate.

Prima recolta

Prin octombrie, am mutat toate plantele intr-o jardiniera, depozitata in garaj pe timpul iernii. Cum acolo nu au fost niciodata temperaturi negative, plantele au continuat sa creasca, desi nu au avut lumina. Mai mult, iarna aceea a fost blanda si in februarie si-au reluat locul pe pervaz.

Plante de iarna

Si, cum un patrunjel adevarat nu se dezminte niciodata, recolta s-a imbogatit si cu seminte.

Promisiunea unei recolte viitoare

Ce a urmat? O mare dilema: este foarte complicat sa nu plantezi prea multe seminte din prea multe feluri, cata vreme pe pervaz nu incap decat 2-3 jardiniere, care trebuie udate mult mai mult decat atunci cand stau in casa, pentru ca soarele are o mare pasiune in a usca pamantul din ghivecele expuse la vedere...

Patrunjelul a impartit gradina, printre altele, cu: doua plante de rosie culese dintre prisma de piatra sparta din Gara de Nord de la peronul 14, un ardei iute, cateva fire de usturoi, un pui de grapefruit roz, un rozmarin, un rodiu, doua gladiole si mai multi cactusi. Si cu un pui de salcam salvat din apa marii din Bulgaria.


Publicat pe 26-aug-2020 © kimica.ro